23 vuoden kokemus, yli 160 hirsitaloa
Omien asiantuntijoidemme Viron valtionmetsistä valikoima hirsimateriaali
Eesti Puitmajaliit 12 vuoden jäsenyyden Viron Puutaloliitto
Vuoden tehdasvalmisteinen talo 2015: Paras käsityönä valmistettu hirsitalo

Hirsisauna Virosta. 7 valintaa, jotka sinun on tehtävä suunnitellessasi hirsisaunaa

Meillä on heti alkuun sinulle yksi hyvä uutinen! Tärkein valinta – se, että haluat rakentaa itsellesi hirsisaunan – on jo tehty. Toinen hyvä valinta on, että harkitset tilaavasi hirsisaunasi Virosta – mahtava päätös. Lupaamme, että kun olet päässyt tämän artikkelin loppuun, olet tehnyt myös kaikki muut päätökset. Sinun on vain kirjoitettava ne muistiin.

Jos aiot tilata saunan (riippumatta siitä, tilaatko hirsisaunan Virosta tai jostakin muualta), etkä ole vielä tehnyt kaikkia päätöksiä, asiantuntijamme selittävät mielellään jokaisen päätöksen hyvät ja huonot puolet. Tärkeintä on, että saunasi täyttää kaikki toiveesi ja tarpeesi.

3D-näkymä-hirsisaunasta

Hirsisaunasuunnitelma

Hirsisaunan pohjapiirros

 

Aloitetaanpa, ettei sauna jäähdy! (Mikäli tällä asialla voidaan hieman vitsailla.)

1. Perinteinen vai moderni hirsisauna?

Ensimmäinen valinta, joka sinun on tehtävä, on erittäin perustavaa laatua. Pohdi, haluaisitko modernin saunan, jossa vesi tulee hanasta, vai perinteisen, jossa sinun on kannettava vesi saunaan ämpäreillä.

Sanotaan heti alkuun, että kummassakin on omat etunsa ja haittansa – kyseessä on makuasia. Oletko sitä tyyppiä, jolle saunaperinteet ja -rituaalit ovat pyhiä, vai haluatko tulikuuman saunan ilman hössötystä? Vähemmästä vaivasta joudut kuitenkin maksamaan hieman enemmän (kuten elämässä yleensäkin) ja tällaisen saunan hinta on hieman suurempi.

Syy on yksinkertainen. Jos haluat saada saunaasi juoksevan kuuman ja kylmän veden, sinun on pohdittava, mistä vesi tulee, missä se lämmitetään, ja minne se menee. Eikä siinä vielä kaikki. Koska puhumme putkista, sinun on myös pidettävä huolta, että saunan lämpötila pysyy nollan yläpuolella ympäri vuoden.

Vaihtoehtosi:

  • perinteinen – veden kantaminen ämpäreillä;
  • putket ja kuuma vesi, sekä kaikki sen mukana tulevat mukavuudet.

Hirsisauna auringonpaisteessa

Hirsisaunan katon asennus

Hirsisauna rakennustyömaalla

2. Millaisen lämmönlähteen haluat hirsisaunaasi?

Tämä kysymys itse asiaa riippuu siitä, mihin haluat savun menevän: suoraan savupiippuun vai ensin löylyhuoneeseen, josta se poistuu reiän kautta? Jos pidät savusaunoista, ei ole epäilystäkään siitä, millaisen saunan rakennat – eikö?

Jos et pahemmin pidä savusaunoista, sinulla on yksi lisävalinta tehtävänä. Haluatko sellaisen lämmönlähteen, jossa liekit kulkevat kiukaan kivien läpi? Tällöin sauna lämpiää kauemmin, koska kivimassaa on enemmän. Hyvä puoli tässä on, että jos lämmität sauna esimerkiksi neljä tuntia, pystyt myös saunomaan neljä tuntia lisäämättä polttopuita.

Tämänkaltainen kiuas vaatii korkeamman katon ja suuremman löylyhuoneen kuin tavallisesti; lauteiden on myös oltava korkeammalla, jotta kiviltä nouseva löyly tavoittaa saunojat.

Nykyään suosituin valinta on kiuas, jossa kivimassa on sijoitettu lämmönlähteen ympärille ja kiukaan kuori lämmittää kivet. Kiviä on tuolloin vähemmän ja ne lämpiävät nopeammin, mutta sinun on pidettävä tulta yllä saunoessasi, muutoin kiuas viilenee.

Vaihtoehtosi:

  • kiuas savupiipulla:
    • suuren kivimassan omaava kiuas – vie aikaa, mutta voit saunoa pidempään;
    • pienempi kivimassa – nopeampi ja lyhyempi saunomiskokemus;
  • savusauna.

Hirsisauna lammen rannalla Suomessa

Hirsisauna, metsä & lampi

3. Miten vesi lämmitetään?

Kolmas päätös ennen hirsisaunan tilaamista liittyy jälleen veteen. Sinun on nimittäin päätettävä, miten vesi lämmitetään. Jos valitsit ns. “kuivan ratkaisun” ensimmäisessä kohdassa ja tuot veden saunaan ämpäreillä, voit hypätä tämän kohdan yli – saunavetesi lämpiää säiliössä tai padassa kiukaan vieressä.

Jos kuitenkin vedät vesijohdon saunalle, ensimmäisenä vaihtoehtona on, että lämmin vesi tulee vesijohtoa pitkin, jolloin ei tarvitse tehdä muuta kuin avata hana saunassa. Toinen vaihtoehto on paikan päälle asennettava lämmityskattila ja kolmas aurinkoenergian lämmöntalteenotto.

Emme suosittele suljetun lämmityskattilan asentamista löylyhuoneeseen, jonka putket kulkisivat kiukaan kautta. Syy on yksinkertainen – sinä saatat tietää, kauanko veden lämpiämisessä kestää, mutta saunaa sytyttävä ystäväsi ei. Mikäli vesi höyrystyy lämmityskattilassa ja pakoventtiiliin tulee toimintahäiriö, luvassa on isoja ongelmia.

Vaihtoehtosi:

  • lämmin vesi tulee suoraan vesijohtoa pitkin;
  • aurinkolämmön kerääjä;
  • paikallinen lämmityskattila.

4. Minne vesi menee?

Paksut puulattiat sopivat hyvin vanhanaikaiseen saunaan – vesi kulkee lattialautojen alla olevassa kourussa suoraan maahan. Maaperästä riippuen on tarpeen myös määrittää veden ulostulopisteen ja saunan välinen etäisyys. Esimerkiksi soramaa kuljettaa vettä paremmin, jolloin viemärin pään ei tarvitse olla yhtä kaukana kuin savisella maalla.

Perustusten tyyppi riippuu myös veden viemäröinnistä. Jos kyseessä on savusauna, kiinteitä perustuksia ei tarvita – kantavat kivet tai paalut riittävät, mutta tällöin lattiaa ei eristetä. Voimme silti vakuuttaa, että jalkasi eivät jäädy talvella – olemme kokeilleet asiaa itse.

Muut saunatyypit vaativat perustukset, mikä vaikuttaa myös hirsimökin hintaan huomattavasti. Ilman perustuksia on halvempaa. Kuten aina, kun jotain ei tarvita. Hirsisaunasi tarvitsemien perustusten tyyppi riippuu maaperän tyypistä, mutta me voimme perehtyä asiaan suunnittelijan aloittaessa työnsä.

Vaihtoehtosi:

  • vesi virtaa suoraan lattian läpi maaperään;
  • saunalla on kunnolliset perustukset ja viemäröinti.

Hirsisauna valmiina lumen kera

Hirsisaunan suunnittelu ja rakennus

5. Hirsisaunan sisäverhoilu – kyllä vai ei?

Katsotaanpa, mitä kummassakin tapauksessa on otettava huomioon.

Hirsiseinät ovat hyvin kauniit, mutta matkassa on muutama mutta.

  • Löylyhuoneen hirret halkeilevat enemmän kuin toivoisimme. Tämä johtuu suuresta lämpötilaerosta hirren sisä- ja ulkoseinämällä.
  • Jos lämmität saunaasi vain harvoin, lämpiämiseen kuluu paljon aikaa ja polttopuita. Tämä johtuu hirsien suuresta lämpökapasiteetista.
  • Havupuiden hirsistä vapautuu pihkaa, joten selkäsi saattaa tarttua kiinni nojatessasi seinään.

Mikäli nämä seikat eivät saaneet sinua luopumaan verhoilemattomista seinistä, suosittelemme, että teet ulkoseinän paksummista hirsistä; näin lämmöneristys toimii paremmin. Väliseinät kannattaa tehdä kivestä ja peseytymisalueen on syytä sijaita kiviseinän lähellä, jolloin hirret kastuvat vähemmän.

Jos päätät käyttää sisäverhoilua, kauniit hirret tietenkin jäävät piiloon, mikä on tämän ratkaisun ainoa haittapuoli. Hyvä asia on, että tämä ratkaisu mahdollistaa sekä ylimääräisen lämmöneristeen että höyrynsulun asentamisen hirsien suojaamiseksi. Jälkimmäinen auttaa myös ehkäisemään lämmön karkaamista.

Sisäverhoilu saunassa ja pesuhuoneessa mahdollistaa hyvien ratkaisujen käyttämisen lattian ja seinän liitoskohdissa. Voit käyttää vesieristettä luodaksesi ns. “altaan” lattialle, joka nousee osittain seinille. Eristeen voi jättää verhoilun alle piiloon. Verhoilu voi myös olla hyvin kaunis.

Vaihtoehtosi:

  • hirret ovat näkyvissä, mutta sinun on huomioitava tämän myötä esiin nousevat haitat;
  • hirret jäävät piiloon, jolloin teknisten ratkaisujen toteuttamisen vaihtoehdot ovat paremmat.

Hirsisaunan rakennus järven rannalle

Hirsisaunan heijastus

6. Mitä muita toiveita sinulla on hyvien kuumien löylyjen lisäksi?

Sinun on pohdittava elämäntapaasi. Käytkö saunassa mieluummin yksin, vai haluaisitko saunoa suuremmalla joukolla ja rentoutua löylyissä pidempään? Tämä vaikuttaa saunan pukuhuoneen kokoon ja esimerkiksi siihen, tarvitsetko takan, jne.

Ehkäpä suunnittelet majoittavasi vieraita saunamökkiin? Mikäli rakennat vieraille majoitustilaa saunan toiseen kerrokseen, on syytä ottaa huomioon, että kesällä koko saunamökki pysyy kuumana pitkään, jolloin on pohdittava viilennystä (esim. ikkuna löylyhuoneeseen). Talvella kuitenkin tarvitaan lisälämpöä, joten Asian voi ratkaista luukulla. Me selvitämme asiat kyllä!

Vaihtoehtosi:

  • tärkeinä on sauna, muilla asioilla ei ole merkitystä;
  • saunamökkiä voitaisiin käyttää myös vieraiden viihdyttämiseen ja majoittamiseen.

Hirsisauna edestö

Hirsisauna huopakatolla

Hirsisauna sisältä

7. Tuleeko saunamökkiin terassi?

Tähän kysymykseen vastaamiseen ei pitäisi mennä kauan. Jos suunnitelmissasi on jo ostaa niinkin hieno sauna, rakennusprojektin pitäisi tuoda myös lisätilaa ja istuskelualuetta. Suosittelemme, että terassi rakennetaan kohti laskevaa aurinkoa, sillä saunaa käytetään yleensä iltaisin. Mikään ei ole nautinnollisempaa kuin istuskella terassilla saunomisen jälkeen ja… öh… juoda mehua.

Hirsisauna terassilla

Terassin voi myös kattaa, jolloin saat ison lisätilan pienillä kustannuksilla. Haluttaessa tilan voi myös suojata tuulelta kevyiden seinäpaneelien avulla. Hirsisaunan hinta ei tämän seurauksena hirveästi muutu.

Onko päätökset tehty?

Oikein hyvin, niin me ajattelimmekin. Otathan meihin yhteyttä tilataksesi hirsisaunasi Virosta ja me valmistamme saunasi. Kerrothan myös, mikäli sinulla on kysyttävää tai tarvitset neuvojamme. Autamme mielellämme.

_____

Uusille lukijoille … Oletko jo selaillut e-kirjaamme ”7 askelta unelmiesi hirsitaloon”, joka on koottu juuri sinua varten?

Käymme hirsirakentamisen kaikki vaiheet perusteellisesti läpi, joten tiedät mikä on tärkeää ja miksi estääksesi hirsitalosi rakennusbudjettia paukkumasta.

Paina tästä ja lue lisää!

Haluatko saada nopeasti vastaukset kysymyksiisi?

Margus Soidla
Ota meihin yhteyttä jo tänään.
Sähköpostiviestiisi vastaa

Margus Soidla

Voit myös soittaa meille+372 511 6172
Ota yhteyttä asiantuntijaamme Top