23 vuoden kokemus, yli 160 hirsitaloa
Omien asiantuntijoidemme Viron valtionmetsistä valikoima hirsimateriaali
Eesti Puitmajaliit 12 vuoden jäsenyyden Viron Puutaloliitto
Vuoden tehdasvalmisteinen talo 2015: Paras käsityönä valmistettu hirsitalo

Hirsitalon rakentaminen – 4 tärkeää viimeistä vaihetta

Olemme jakaneet hirsitalon rakentamisen kahdessa artikkelissa vaihe vaiheelta etenevään prosessiin. Jos luit edellisen artikkelimme Hirsitalon rakentaminen. Miten pysyt budjetissa?, tiedät, kuinka tärkeitä ensimmäiset vaiheet ovat:

 • systemaattinen konsultointi
 • käsitteellinen ja alustava suunnitelma

Nyt on aika antaa sinulle palapelin loput palat, joiden avulla tiedät, miten tilaat hirsitalon miellyttävästi niin, että pysyt budjetissa ja aikataulussa.

hirsirakentaminen hirsitalon-rakentaminen-valmis-hirsitalo

Seuraavat neljä vaihetta ovat:

 • pääsuunnitelmat
 • yksityiskohtainen hintatarjous ja sopimus
 • rakennus
 • hirsitalon asennus ja luovutus

Käydäänpä nämä neljä vaihetta läpi tarkemmin…

 

Vaihe 3. Pääsuunnitelmat (tässä vaiheessa syntyvät tarkat ratkaisut ja budjetti)

 

Yhteistyökumppani: insinöörit ja erikoisprojektien toteuttajat, haluttaessa Tender voi toimia projektipäällikkönä

Keskimääräinen budjetti: 3-4 % rakennusbudjetista

Keskimääräinen aika: 2-6 kuukautta

 

Pääsuunnitelmien tavoitteena on kuvata arkkitehtuuriin ja rakentamiseen liittyvät ratkaisut tavalla, joka mahdollistaa hirsitalon kustannusten määrittämisen, rakennusvaiheen hankintojen järjestämisen (tarjousten pyytämisen perustus-, sähkö-, lämmitys-, vesi- ja viemäröintitöistä) sekä lopullisen hintatarjouksen laatimisen.

hirsirakentaminen hirsitalon-rakentaminen-ilmanvaihtoratkaisut

Kestävyys- ja yhteisvaikutuslaskelmat tehdään ylhäältä alaspäin – aloittaen katemateriaalin ja lämpöeristekerrosten määrästä ja paksuudesta, mikä määrittää katon rakenteiden poikkileikkauksen tarkemmat tiedot. Tästä eteenpäin edetään vaihe vaiheelta, kerros kerrokselta, kunnes päästään perustuksiin.

Laskentajärjestyksen viimeisenä tehtävänä määritetään perustusten vahvuus kolmen tiedon perusteella. Nämä ovat koko talon paino, haluttu perustustyyppi sekä maaperän rakenne, jonka päällä perustukset lepäävät (rakenteellinen kuvaus rakenteen alla olevasta maaperästä). Näiden kolmen tiedon pohjalta insinööri luo kestävän ja turvallisen perustusratkaisun.

Olemme kirjoittaneet kaksi artikkelia hirsitalojen perustuksista. Lue myös nämä artikkelit, jolloin koko prosessi selkiytyy sinulle entisestään!

 • Hirsitalon perustusten luomisen vaiheet ja hinnan muotoutumisen logiikka
 • Hirsitalon perustukset. 5 mahdollista virhettä ja niiden seuraukset

Haluamme edelleen painottaa, että saumaton yhteistyö insinöörien kanssa pohjautuu siihen, kuinka hyvät perussuunnitelmat sinä ja arkkitehtisi olette luoneet.

hirsirakentaminen hirsitalon-rakentaminen-alustavat-suunnitelmat

Asiakkaana voit johtaa pääsuunnitelmavaihetta (olla yhteydessä eri osapuoliin tietojen saamiseksi) tai voit jättää asian meidän hoidettavaksemme.

Kun pääsuunnitelmat ovat valmiit, on hirsitalon valmistus selkeää:

 • ilmanvaihto
 • lämmitys
 • vesiverkosto ja viemäröinti
 • sähkö
 • valaistus
 • perustukset
 • aukot (ovet ja ikkunat)
 • katto
 • tapitukset

hirsirakentaminen hirsitalon-rakentaminen-perustukset

Mitä uhkia pääsuunnitelmavaiheessa saattaa tulla vastaan?

 

Pääsuunnitelmavaiheessa suurin uhka on, että pääsuunnitelmia ei tehdä laisinkaan. Yhä useammin näkee, että ihmiset haluavat säästää sekä aikaa että rahaa jättämällä suunnitelmat tekemättä (koska miten vaikeaa se voi olla, eikö?) ja päättämällä yksityiskohdista prosessin aikana.

Mutta.

On hyvin tiedossa, että jos jokin asia voidaan tulkita usealla eri tavalla, se myös tulkitaan niin. Hirsitalon rakentamisen aikana esiintyvät väärinkäsitykset tarkoittavat asioiden tekemistä useaan kertaan, mikä tekee hallaa niin aikataululle kuin lompakollesi. Me kaikki haluamme välttää nämä tilanteet.

Eräässä tapauksessa asiakkaan oli selvennettävä rakentajille yksityiskohtia joka aamu puolen tunnin ajan varmistaakseen, että asiat etenivät oikealla tavalla.

Voimme siis sanoa, että pääsuunnitelmien hylkäämisen kaksi suurinta syytä – rahan ja ajan säästäminen – ovat pelkkää tarua ja että tosielämässä pääsuunnitelman ansiosta säästyneiden rahan ja ajan lisäksi myös hermosi saattavat päästä helpommalla.

Tietenkin ongelmia voi aiheuttaa myös epäpätevien kumppanien valinta, joilla ei ole aiempaa kokemusta hirsitaloista. Yksilöllisten projektien ja laskelmien tekemisen lisäksi on aina tarpeen myös pohtia niiden yhteisvaikutusta, jotta talo toimii kokonaisuutena.

Olemme tehneet yhteistyökumppaneidemme kanssa töitä pitkään ja vakiintuneet työtapamme auttavat säästämään asiakkaidemme aikaa ja rahaa. Olemme kuin koripallojoukkue, joka on pelannut yhdessä useamman kauden ajan ja osaa ymmärtää toisiaan ilman sanoja.

 

Haluatko tietää, missä pääsuunnitelmien hyöty takuulla näkyy?

 

Pääsuunnitelmissa kuvaillaan selkeästi rakennusmateriaalit ja rakennetyypit, jotka olet valinnut. Tämä tarkoittaa, että insinööri ei katso pääsuunnitelmien olevan valmiit ennen kuin kaikista tärkeistä kysymyksistä on sovittu. Näin vältytään harhakäsityksiltä ja oletuksilta, mitkä ovat yleisiä ongelmia hirsitalojen rakentamisen aikana.

hirsirakentaminen hirsitalon-pääsuunnitelmat-valaistusratkaisut

Kun rakentaminen suunnitellaan pääsuunnitelmien pohjalta, rinnakkaisten toimintojen suorittaminen ja/tai toimintojen ohjaaminen seuraavalle yhteistyökumppanille on erittäin helppoa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hirsiseiniin on tehty urat sisätilojen kaapeleille jo tehtaalla, sillä niiden asentaminen myöhemmässä vaiheessa olisi äärimmäisen vaikeaa, jopa mahdotonta.

Tai jos esimerkiksi Tender Ehitus LLC:n tiimi aloittaa hirsiseinien valmistuksen Tudun tehtaalla, yhteistyökumppanimme aloittavat perustusten rakentamisen tai ovien ja ikkunoiden tuotannon samanaikaisesti. Koska jokainen tärkeä vaihe ja yksityiskohta on määritetty pääsuunnitelmavaiheessa, ei tarvitse murehtia sitä, että tuotetut osat eivät sopisi yhteen myöhemmin.  

Kokemuksemme mukaan toimintojen suorittaminen samanaikaisesti lyhentää hirsitalon valmistumisaikaa kaksin- tai kolminkertaisesti.

Pääsuunnitelmien avulla kykenet seuraamaan hirsirakenteiden rakennusprosessia ja tarvittaessa jopa puuttumaan asioihin.

hirsirakentaminen hirsitalon-rakentaminen-Tenderin-tehtaalla

Pääsuunnitelmat mahdollistavat rakennusprosessin jakamisen useaan eri vaiheeseen taloudellisen tilanteesi ja toiveidesi mukaisesti. Pääsuunnitelmien avulla on helppo määrittää rakentamisen kustannukset aina perustuksista katon katemateriaalin asennukseen.

hirsirakentaminen hirsitalon-rakentaminen-”avaimet-käteen“

 

Vaihe 4. Yksityiskohtainen tarjous hirsitalosta ja sopimus (koska on aika puhua rahasta).

 

Me koostamme budjetin ja muotoilemme sen tarjoukseksi pääsuunnitelmien avulla.

Rakennusbudjetti antaa sinulle ja tiimillemme takeen siitä, että kaikki tarvittavat prosessit ja sisällöt on otettu huomioon hirsitalon tarjouksessa. Pääsuunnitelmien avulla budjetti voidaan laatia mahdollisimman tarkasti. Tiedämme esimerkiksi sen, montako kuutiometriä tarvitsemme mäntypuuta rakentaaksemme halutut hirsiseinät.

Pääsuunnitelmien seuraaminen budjettia laadittaessa auttaa jakamaan työprosessit eri vaiheisiin, mikä auttaa sinua suunnittelemaan rahoitusta paremmin.

 

Sopimuksen solmiminen (Voimme lähes aloittaa rakentamisen.)

 

Aloitamme neuvottelut rakennussopimuksesta heti, kun tarjouksen hinta on vahvistettu sopivaksi. Tämä tehdään ensisijaisesti siksi, että sovimme rakennustyön laajuudesta, hinnoista ja laadusta sekä myös rakennus- ja maksuaikatauluista.

Rakennussopimuksen perusasiakirjat ovat pääsuunnitelmat ja hintatarjous.

Sopimusta allekirjoitettaessa sisällytämme sopimukseen takuulla hirsitalon pääsuunnitelmat, sillä pääsuunnitelmista käy ilmi laatuvaatimukset ja materiaalien käsittelytavat yhdessä tarvittavien liitosratkaisujen kanssa.

Kun rakennussopimus allekirjoitetaan, kaikki osapuolet tietävät oman roolinsa hirsitalosi rakentamisessa.

 

Vaihe 5. Rakentaminen alkaa (viimeinkin!)

 

Yhteistyökumppani: Tender Ehitus LLC

Keskimääräinen budjetti: 90 % rakennusbudjetista

Keskimääräinen kesto: 2-6 kuukautta

 

Olemme lopultakin päässeet vaiheeseen, jossa asiat alkavat tuntua todellisilta. Olemme varmoja, että jos luit aiemmat vaiheet, ymmärrät varmasti, että hirsitaloa ei voi rakentaa millään muulla tavalla.

hirsirakentaminen hirsitalon-rakentaminen-alkaa-lopultakin

Tai ehkä voisi, mutta kaikki olisi kaoottista ja aikaa sekä rahaa tuhlaantuisi enemmän. Kodin rakentamisen ei tarvitse ajaa sinua hermoromahduksen partaalle – kyseessä pitäisi olla nautinnollinen ja mielenkiintoinen prosessi. Kuten huomaat, yksityiskohtia on paljon, ja jos vain jätät ne huomiotta, lopputuloksesta ei mitenkään voi tulla hyvä.

Rakennamme hirsitalosi tehtaallamme Tudussa, Länsi-Virumaan maakunnassa – sertifioidussa, kuivassa ympäristössä. Valmistusprosessimme pohjautuvat tarkkoihin laatuvaatimuksiin ja vastaaviin seurantajärjestelmiin.

Näiden tarkoituksena on varmistaa tuotannon laatu ja kunnollisuus. Olet aina tervetullut tehtaallemme seuraamaan hirsitalosi tuotantoa!

hirsirakentaminen hirsitalon-rakentaminen-Tudun-tehtaalla

Rakennussopimuksessa sovimme, miten ja kuinka usein olemme yhteydessä tuotannon etenemisestä keskenämme (tämä sisältää myös kuvien lähetyksen). Näin kykenet seuraamaan prosessia ja tarkastelemaan kulkua puun valinnasta aina sisäpintojen sisustukseen.

Rakennushankkeen kesto riippuu siitä, kuinka teknisesti monimutkainen kyseinen hirsitalo on, sekä myös valituista materiaaleista ja tekniikoista. Esimerkiksi siitä, onko hirsien pinta höylätty vai käytetäänkö pyöreitä hirsiä.

Jotkut viimeistelymenetelmät vievät enemmän aikaa, jotkut vähemmän. Tämä otetaan huomioon myös rakennusbudjettia laadittaessa. Otamme huomioon myös sen, minkälaisia salvoksia käytetään – onko kyseessä lohenpyrstönurkka tuulensuojalla vai ilman.

Kattorakenteita valmistettaessa suosimme elementtejä, tai irrallisia yksityiskohtia jos mahdollista, ja niiden tuotantoa Tender Ehitus LLC:n tehtaalla. Tarvittaessa hyödynnämme hyviä yhteistyökumppaneitamme.

Kuorimme, tarkistamme ja määritämme jokaisen hirsi- ja ristikkotaloihimme käytettävän hirren laadun yksitellen, minkä pohjalta päätämme, miten niitä voidaan käyttää rakentamisen eri vaiheissa.

Käytämme laadukasta Virossa kasvatettua mäntypuuta, joka kaadetaan talvella. Hirsitaloosi tarvittavat hirret toimittaa valtion metsänhoitokeskus (RMK).

Kun hirsistä on poistettu kuori ja hirret on lajiteltu, lähetämme ne kuivaimeen, jossa hirsien kosteusprosentti lasketaan noin 20 %:iin mekaanisen kuivausprosessin avulla. Tämän jälkeen hirret kuljetetaan jälkikuivaukseen.

Viron puutaloliiton määrittämien hirsitalonormien mukaan seinähirsien keskimääräinen kosteus ei saa olla tuotannon aikana yli 20 %. Kuiva hirsi ei kutistu kuivuessaan lisää ja hometartunnan (sinistymisen) mahdollisuus on mahdollisimman pieni.

Hirsitalosi valmistavat Tender Ehitus LLC:n kokeneet puusepät. Takaamme laadukkaan lopputuloksen, joka vastaa pääsuunnitelmiasi. Rakennamme hirsitaloja työksemme päivittäin, ja olemme siinä erittäin osaavia.

 

Vaihe 6. Kohteen asennus ja luovutus (joko olemme päässeet katolle?)

 

Yhteistyökumppani: Tender Ehitus LLC

Keskimääräinen budjetti: sisältyy rakennusbudjettiin

Keskimääräinen kesto: 2-4 viikkoa

 

Kun talon osat ovat valmiit, ne on kuljetettava ja asennettava. Pääsuunnitelmien ansiosta voimme suunnitella asennusta ja kuljetusta hyvissä ajoin, sillä tiedämme tarkkaan, mitä on kuljetettava ja asennettava, ja missä määrin.

hirsirakentaminen hirsitalon-asennus-rakennuspaikalle

Kun kaikki talon osat on toimitettu, noudatetaan rakennusmestarin laatimaa toimintasuunnitelmaa. Tämä tarkoittaa, että tiedossa on tarvittavien rakennustyöläisten määrä sekä se, miten ja missä järjestyksessä uusi kotisi kootaan.

Mitä sitten tapahtuu?

Nyt voit vilkaista taloasi ja astua sisään!

Onneksi olkoon, uusi hirsitalosi – uusi kotisi – on valmis! Nyt on mahdollista aloittaa sisätyöt pääsuunnitelmien avulla.

Jos tarvitset lisää ideoita siihen, millaisen talon haluat, ehkä jokin aiemmista töistämme innoittaa sinua? Käy katsomassa linkistä hirsitalojen kuvia.

 

Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, painathan “Tykkää”-painiketta. Jos uskot että myös ystäväsi olisivat kiinnostuneita tästä, paina “Jaa”. Kiitos palautteesta!

_____

Uusille lukijoille … Oletko jo selaillut e-kirjaamme ”7 askelta unelmiesi hirsitaloon”, joka on koottu juuri sinua varten?

Käymme hirsirakentamisen kaikki vaiheet perusteellisesti läpi, joten tiedät mikä on tärkeää ja miksi estääksesi hirsitalosi rakennusbudjettia paukkumasta.

Paina tästä ja lue lisää!

Haluatko saada nopeasti vastaukset kysymyksiisi?

Margus Soidla
Ota meihin yhteyttä jo tänään.
Sähköpostiviestiisi vastaa

Margus Soidla

Voit myös soittaa meille+372 511 6172
Ota yhteyttä asiantuntijaamme Top