23 vuoden kokemus, yli 160 hirsitaloa
Omien asiantuntijoidemme Viron valtionmetsistä valikoima hirsimateriaali
Eesti Puitmajaliit 12 vuoden jäsenyyden Viron Puutaloliitto
Vuoden tehdasvalmisteinen talo 2015: Paras käsityönä valmistettu hirsitalo

Hirsisauna – mitä sinun on päätettävä suunnitelmien suhteen, ennen kuin voit lämmittää kiukaan

Jos olet löytänyt tämän artikkelin, oletamme sinun olevan saunan ystävä, ja haluamme toivottaa sinut tervetulleeksi lämpimällä kädenpuristuksella. Olet yksi meistä, joten tiedämme että ymmärrät, kuinka hyödyllistä saunominen on keholle ja mielelle, ja tiedät mitä eroa on hyvällä ja huonolla saunalla.

Jotta saisit oikein hyvän saunan, olemme kirjoittaneet askel askeleelta etenevän katsauksen siitä, mitä päätöksiä sinun on tehtävä, jotta saisit oman paikan, jossa testata kiukaan kykyjä.

Vanhanaikainen vai moderni hirsisauna?

Ensimmäinen tehtävä päätös on ehdottomasti perustavaa laatua – haluatko perinteisen saunan, jollaisia esi-isämme käyttivät, vai pidätkö enemmän moderneista saunoista, joissa vesi tulee hanasta eikä sinun tarvitse pelata ämpäreiden kanssa. Molemmissa on omat hyvät puolensa, eikä kumpikaan ole toista huonompi.

Ensimmäisessä versiossa saunan nurkassa on vesitynnyri ja vesi tuodaan sisään ämpärillä. Monet meistä ovat lapsuudessaan kantaneet vettä saunaan isoisiemme kanssa ja pitävät tätä aktiviteettia oleellisena osana saunarituaalia.

Savusauna tiilikatolla

Tämä ratkaisu on erittäin perinteinen ja luo idyllisen tunnelman. Jos on tärkeää, että hirsisauna ei maksa omaisuuksia eikä tee suurta lovea perheen budjettiin, tämäntyyppisen saunan rakentaminen on paljon halvempaa, koska märkätilaratkaisuista ei tarvitse huolehtia.

Kuten olettaa saattaa, modernissa saunassa, jossa lämmin ja kylmä vesi tulevat hanasta, tarvitaan märkätila. Mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa, että on otettava huomioon se, mistä vesi tulee, missä se lämmitetään ja minne se virtaa käytön jälkeen.

Lisäksi on ehdottomasti otettava huomioon se, miten märkätilan lämpötila pidetään jäätymispisteen yläpuolella läpi vuoden. Sillä…

Vaikka tällä hetkellä vannot, että päästät kaikki vedet pois saunasta ennen talven tuloa, kokemusten perusteella voidaan todeta, että vaikka näin yrittäisi tehdä, vedellä on tapana jäädä erilaisiin paikkoihin, jolloin saunasta tulee valtava päänsärky nautinnon sijaan. Paikkoja, joihin vesi voi jäädä aiheuttaen ongelmia, ovat esimerkiksi hanat, wc-istuimet, varaajaan yhdistetyt suljetut vesisäiliöt (jos vesi tulee varaajasta), sekä viemärilukot.

Eräs toinenkin asia voi sabotoida parhaimmatkin suunnitelmat. Lämpötila saattaa nimittäin laskea pakkasen puolelle odottamatta ja sinä et yksinkertaisesti välttämättä ehdi ajoissa maaseudulla sijaitsevalla hirsisaunallesi, jolloin käsissäsi on suuri murhe jäätyneiden putkien vuoksi.

Näin käy kuitenkin vain pahimmassa tapauksessa, niin ei varmasti käy sinulle. Joka tapauksessa veden tulo saunalle hanasta on äärimmäisen mukavaa eikä löylyhuoneessa tarvitse peseytyä, joten valinta on sinun.

Oletko tehnyt ensimmäisen valintasi? Jatketaan.

Hirsisauna Suomessa

Seuraavaksi sinun on pohdittava kolmea tärkeää teknistä ratkaisua ja tehtävä päätös lämmönlähteestä.

Tarkemmin sanottuna, miltä näyttävät saunan perustukset, lattia ja yleinen lämmöneristys? Ennen kuin siirrymme näihin ratkaisuihin, puhutaanpa hetki lämmönlähteestä.

Lämmönlähteen valinta riippuu jälleen toiveistasi ja mieltymyksistäsi. Avataanpa tilannetta erilaisten vaihtoehtojen ja ratkaisujen kautta.

Ensimmäisessä lämmönlähdevaihtoehdossa lämmitetään iso määrä kiviä, eli kiuas. Kiviin varastoitunutta lämpöä voidaan sitten käyttää saunomiseen. Tähän pätee tunnettu totuus – mitä enemmän kivimassaa, sitä enemmän löylyä saa heittämällä vettä kuumille kiville.

Suuremman kivimäärän lämmittämiseen menee tietenkin enemmän aikaa ja polttopuita. Kokemuksemme mukaan saunan lämmittämiseen käytetty aika on suurin piirtein yhtä pitkä kuin aika, jonka voi saunoa. Jos siis lämmität saunaa neljä tuntia, voit myös nauttia löylyistä neljä tuntia.

Tämänlaisia kiukaita on kahta tyyppiä. Ensimmäisessä vaihtoehdossa tuli kulkee kivien läpi, mutta savu ohjataan savupiippuun. Kiviin tarttunut noki katoaa ensimmäisellä löylynheitolla, minkä jälkeen on aika mennä saunaan.

Hirsisauna varaavalla kiukaalla

Toinen vaihtoehto on savusaunan ystäville. Tällöin savua ei ohjata savupiippuun, vaan se poistuu saunahuoneessa olevan aukon kautta. Bonuksena saa mahdollisuuden valmistaa savustettua lihaa! Varteenotettava vaihtoehto, eikö? Savusauna on kuitenkin vannoutuneille faneille soveltuva vaihtoehto, ei todellakaan kaikille. Jos olet mies, kokeilepa kertoa vaimollesi, että aiot rakentaa savusaunan, jonka seinät ovat noen peitossa! Savusauna voi myös näyttää tältä

Savusauna Kurussa

Sitten on vielä kiukaita, joissa kivimassa asetellaan kiukaan ympärille ja kiukaan kuori lämmittää kivet. Tällöin kivimäärä on paljon pienempi, mikä tarkoittaa, että vaikka sauna lämpiää nopeammin, tulta on kohennettava saunomisen aikana – muutoin vettä heitetään kylmille kiville.

Kiukaan tyyppi määrittelee löylyhuoneen koon ja lauteiden muodon. Suurempi kivimäärä vaatii myös suuremman ja korkeamman löylyhuoneen.

Miksi? Koska tällainen kiuas ulottuu korkeammalle, joten lauteidenkin on oltava korkeammalla, jotta löyly tavoittaa saunojat.

Nyt meillä on siis kiuas ja tätä myöten saunan sydän paikallaan.

Seuraavaksi on mietittävä, mistä saamme saunalle kuumaa ja kylmää vettä.

Puhutaanpa taas vedestä.

Aloitetaan esi-isiemme kehittämästä ratkaisusta – kiukaaseen asennettu lämpimän veden säiliö. Lämmität kiukaan ja samalla veden, jolla huuhdot itsesi jälkikäteen. Pata ajaa saman asian, mikäli pesuhuoneessa on pesällinen pata.

Hirsisauna vesipadalla

Tuolloin pataa lämmitetään, kunnes vesi on lämmintä. Savusaunassa vesipata asetetaan kivien päälle ja peseytyminen tapahtuu samassa tilassa. Tämä onnistuu savusaunan korkean katon ansiosta (lattialla seistessä peseytyminen on mukavaa ja viileää).

Savusaunan kiuas vesipadalla

Lauteiden oikea korkeus savusaunassa

Nykyaikainen ratkaisu on tuoda vesijohdon avulla hirsisaunaan kylmä vesi. Tällöin vesijohdon kautta voi saada myös lämmintä vettä tai vaihtoehtoisesti voidaan käyttää paikallista vesivaraajaa tai kerätä lämpöä aurinkoenergiasta. Jokainen voi valita omiin tarpeisiinsa sopivan ratkaisun. Emme suosittele suljettua vesivaraajaa löylyhuoneessa, jossa vesi lämpiäisi saunan kiukaan kautta kulkevien putkien avulla.

Miksi tämä ei ole hyvä vaihtoehto?

Sinä saatat oppia tuntemaan saunasi riittävän hyvin, jotta löydät oikean tasapainon kiukaan lämmityksen ja vesivaraajan veden lämpötilan välille, mutta mikäli ystäväsi laittaa saunaan tulen, hän saattaa onnistua haihduttamaan vesivaraajasta kaiken veden, ja mikäli poistoventtiiliin tulee toimintahäiriö, voi tilanne päättyä katastrofiin.

Kun olet kaatanut vettä päällesi, minne se seuraavaksi valuu?

Jos vedät saunaan juoksevan veden, sinun on rakennettava kunnollinen viemärijärjestelmä. Märkätiloihin, joita sekä löylyhuone että pesuhuone ovat, soveltuvat kallistukset voidaan luoda betonilattian avulla.

Perinteisessä saunassa riittää, että puulattia on riittävän paksu ja kallistaa yhteen suuntaan, jolloin vesi valuu alla olevaan ränniin, joka johtaa maahan. Maaperästä riippuen on myös otettava huomioon veden ulostulokohdan ja saunan välinen etäisyys.

Esimerkiksi soramaa poistaa vettä paremmin, joten viemärin ei tarvitse olla yhtä kaukana kuin savimaalla. On erittäin tärkeää välttää kosteuden jäämistä perustusten läheisyyteen, sillä se voi vahingoittaa niitä.

Tietenkin myös perustuksen tyyppi on riippuvainen vedenpoistosta. Jos kyseessä on esimerkiksi savusauna, kiinteitä perustuksia ei tarvita – rakentaminen tukikivien tai -palkkien päälle riittää.

Tällöin lattiaa ei kuitenkaan eristetä, jolloin talvella on otettava huomioon, että lattia voi olla viileämpi, sillä se koostuu pelkästään laudoituksesta. Viileämpi ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että se on kylmä. Yhdellä Tenderin omistajista on savusauna ja kokemuksesta voimme kertoa, että jalat eivät jäädy.

Muut saunatyypit tarvitsevat kunnon perustukset. Perustuksen tyyppi riippuu sitten maaperän tyypistä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse murehtia asiasta, sillä suunnittelija antaa asiasta suosituksensa.

Nyt on mietittävä saunan lämpöeristystä ja sisävuorausta.

Hirsisauna on mahtava, mutta otetaanpa esiin muutama asia, jotka on otettava huomioon, jotta voit nauttia saunastasi pitkään. Nämä asiat tulevat esiin saunan sisällä, jos päätät jättää kauniit hirret näkyviin.

Hirrestä tehdyt löylyhuoneen seinät halkeilevat enemmän kuin haluaisimme. Miksi? Tämä johtuu siitä, että hirsiin kohdistuu erittäin suurta lämpötilan vaihtelua. Ulkopuolella on viileää, mutta sisäpuolella sauna lämpiää erittäin korkeisiin lämpötiloihin.

Jos hirsisaunaa käytetään harvoin, seinä lämpiää hitaasti suuren lämpökapasiteetin vuoksi. Tämä tarkoittaa, että oikean lämpötilan saavuttamiseen saunassa tarvitaan enemmän aikaa ja polttopuita.

Kolmas huomioon otettava asia on, että havupuiden hirsistä vapautuu pihkaa, joten istuttaessa lauteilla selkä seinää vasten, selkäsi voi tarttua seinään kiinni.

Hyvä uutinen on, että kaikkiin näihin ongelmiin löytyy ratkaisu.

Jos kyseessä ei ole savusauna, hirret voi laudoittaa lehtipuulla. Tämä ratkaisu tarjoaa mahdollisuuden lisätä hirsiin sekä lämpöeristeen että kosteussulun. Jälkimmäinen auttaa tekemään löylyhuoneesta myös ilmatiiviimmän, mikä vähentää lämmön hukkaa. Sama logiikka pätee pesuhuoneeseen.

Saunan ja pesuhuoneen sisäverhoukset tarjoavat hyviä ratkaisuja lattian ja seinien liitoskohtiin. Lattiaan muodostuu ns. kaukalo. Vesieristeen on noustava seinille ja se kannattaa laittaa pintamateriaalin taakse. Näin koko ratkaisu näyttää kauniimmalta ja on teknisesti varmempi.

Jos et kuitenkaan halua antaa periksi, vaan haluat pitää luonnon hirret sisäseininä, kannattaa ulkoseinät tehdä paksummista hirsistä, jolloin lämpö ei karkaa niin helposti. Väliseinät kannattaa tehdä kivestä ja pesualueen on syytä sijaita lähellä kiviseiniä, jolloin hirret saavat osakseen vähemmän kosteutta.

Nyt olemme tehneet lähes kaikki päätökset.

Lopuksi pitää vielä miettiä, mihin tarpeisiin hirsisaunan on vastattava ja kuinka monta henkeä saunassa käy yhtä aikaa.

Haluatko käydä saunassa yksin ja nopeasti, vai haluaisitko rentoutua ystävien ja perheen kanssa pidempäänkin? Haluaisitko, että kyläilevät ystäväsi voisivat nukkua saunamökissä? Haluaisitko myös lämmittää saunan ja tuntea olosi mukavaksi silloinkin, kun ulkona on erittäin kylmä?

Hirsisauna lahella Tudua

Vierasmajoitusta pohdittaessa on otettava huomioon, että mikäli saunotte kesällä, koko saunamökki pysyy kuumana pitkään, jolloin on syytä harkita viilennystä.

Löylyhuoneeseen voi esimerkiksi rakentaa ikkunan, saunan sisäkaton voi eristää tai rakentaa erillisen sisäänkäynnin toiseen kerrokseen. Tämä voi olla kesällä mukava ratkaisu, mutta miten käy saman ratkaisun kanssa silloin, jos lämpö ei siirry yläkertaan?

Tätä varten sisäkattoon on syytä suunnitella lämpöluukku. Tällöin on kuitenkin otettava huomioon se, että lämmön lisäksi yläkertaan kulkeutuu myös runsaasti kosteutta.

Koska olet päässyt lähes artikkelin loppuun, meillä on sinulle bonuksena erittäin hyvä vinkki.

Käyt todennäköisimmin saunassa illalla, et aamulla. Tämän vuoksi suosittelemme suunnittelemaan saunalle myös terassin, joka suuntautuu kohti auringonlaskua.

Usko pois, tulet nauttimaan siitä aivan yhtä paljon kuin saunomisesta. Jo pelkkä ajatus istuskelusta ilta-auringossa saunomisen jälkeen kuulostaa mahtavalta, ja omakohtainen kokemus vain vahvistaa tämän.

Terassi kannattaa myös kattaa, sillä tällöin saat paljon lisätilaa edullisesti ja voit halutessasi lisätä kevytrakenteisia seinäpaneeleita suojaamaan tuulelta.

Hirsisauna Lemmakissa

Yhteenveto päätöksistä, joita sinun on tehtävä tilatessasi hirsisaunan:

  • Perinteinen vai moderni ratkaisu?
  • Millaisen kiukaan haluat?
  • Mistä kuuma ja kylmä vesi tulevat?
  • Minne vesi menee?
  • Sisäverhoilu – kyllä vai ei?
  • Mitä odotuksia hyvien löylyjen lisäksi saunalle on?
  • Tuleeko saunaan terassi? (Tietenkin tulee!)

Eräs asia, jota emme käsitelleet yllä, mutta jota on syytä painottaa suunnittelijalle, on hyvä ilmanvaihto, sillä se on yksi tärkeimmistä asioista, joka tekee saunasta nautinnollisen. Raikas ilma ja kuuma kiuas, mitä muuta voisit enää toivoa!

 

Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, painathan “Tykkää”-painiketta. Jos uskot että myös ystäväsi olisivat kiinnostuneita tästä, paina “Jaa”. Kiitos palautteesta!

_____

Uusille lukijoille … Oletko jo selaillut e-kirjaamme ”7 askelta unelmiesi hirsitaloon”, joka on koottu juuri sinua varten?

Käymme hirsirakentamisen kaikki vaiheet perusteellisesti läpi, joten tiedät mikä on tärkeää ja miksi estääksesi hirsitalosi rakennusbudjettia paukkumasta.

Paina tästä ja lue lisää!

Haluatko saada nopeasti vastaukset kysymyksiisi?

Margus Soidla
Ota meihin yhteyttä jo tänään.
Sähköpostiviestiisi vastaa

Margus Soidla

Voit myös soittaa meille+372 511 6172
Ota yhteyttä asiantuntijaamme Top