23 vuoden kokemus, yli 160 hirsitaloa
Omien asiantuntijoidemme Viron valtionmetsistä valikoima hirsimateriaali
Eesti Puitmajaliit 12 vuoden jäsenyyden Viron Puutaloliitto
Vuoden tehdasvalmisteinen talo 2015: Paras käsityönä valmistettu hirsitalo

Hirsitalon perustusten luomisen vaiheet ja hinnan muotoutumisen logiikka

Tiedätkö Pisan tornin? Haluaisitko asua siellä? On päivänselvää, että kyseisten perustusten rakentajilla meni jotakin hyvin pieleen 1100-luvulla, sillä torni alkoi vajota jo rakennusvaiheen aikana.

Oikealla tavalla rakennetut hirsitalon perustukset varmistavat, että talo vajoaa oikealla tavalla ja tasaisesti, taaten sinun ja perheesi turvallisuuden. Mitä prosesseja sitten pitäisi suorittaa, jotta hirsitalon perustukset olisivat juuri oikeanlaiset?

Teemme muutamia käytännön ehdotuksia kokemuksemme perusteella ja kerromme myös siitä, miten hinta muotoutuu – juuri niin kuin otsikossa luvattiin.

Valitse oikeat kumppanit hirsitalon perustusten rakentamiseen

Ensinnäkin haluamme painottaa, kuinka tärkeää on tehdä tehokasta yhteistyötä arkkitehtien ja insinöörien kanssa, jotka suorittavat lujuuslaskelmat ja päättävät, mikä tekninen ratkaisu on sinun talollesi paras juuri kyseisissä ympäristöolosuhteissa. He suunnittelevat kestävän ja turvallisen perustusratkaisun.

Meidän ensisijaista toimintaamme on yksilöllisten hirsitalojen tuotanto, suunnitteluvaiheessa toimimme neuvonantajina, ennemmin kuin päätöksentekijöinä. Hirsitalosta tulee toimiva, kun rakennuksen rakenne ja sijainti on mietitty loppuun saakka suunnitteluvaiheessa.

Hirsitalon suunnitteluun (mukaan lukien perustukset) tarvitaan kaksi tärkeää tietoa – suunnittelukriteerit ja topo-geodeettinen peruskartta, eli geobase-kartta.

Geobase näyttää rakennuspaikan senhetkisen tilan maan päällä ja peruspohjassa sekä olemassa olevat rakennukset, linjat (tietoliikenne, sähkö, kaasu, vesi, sadevesi- ja viemäriverkostot), maan korkeudet, maaperän fyysiset ominaisuudet, jne. Geobase on sekä arkkitehdin että insinöörin käyttämä lähdedokumentti.

Geobase tarvitaan, jotta suunniteltu hirsitalo sijoitetaan tontille oikein. Jos tontti on esimerkiksi märkä ja matalalla, imeytyskenttää ei saa käyttää; suositeltu (ja joskus pakollinen) perustusratkaisu on laattaperustus, jne.

geobase

Kuvan lähde: http://geodeet.blogspot.com.ee/geoalus

Riippuen suunnitteluolosuhteista ja suunnitellun hirsitalon sijainnista tontilla, arkkitehti määrittää hirsitalon arkkitehtonisen mallin, jota työstetään yhdessä insinöörin kanssa seuraavassa vaiheessa. Sekä arkkitehti että insinööri käyttävät geobase-karttaa ja suunnittelukriteerejä tehdessään päätöksiään. Rakentaminen on kollektiivista taidetta, jossa eri osat toimivat hyvin yhdessä – kaikilla osapuolilla on tärkeä rooli hoidettavanaan. Asiakas, arkkitehti, insinööri ja yksilöllisten hirsitalojen valmistaja..

Tender Ehituksella on pitkäaikaisia kumppaneita, joiden kanssa voimme tarjota sinulle täydellisen ratkaisun mielikuvan sanoiksi tuomisesta yksilöllisen hirsitalon ylläpitoon.

Kannattaa muistaa, että rakentaminen tapahtuu alhaalta ylöspäin, mutta suunnittelu suoritetaan päinvastaisessa suunnassa – ylhäältä alaspäin. Hirsitalon perustusten tekniset tiedot ja hinta voidaan laskea tarkalleen vasta, kun kaikki talon liittyvät seikat on käyty läpi.

Kun kyseessä on hirsitalon rakentaminen, on lattiapinta-alaneliömetrin suurpiirteinen hinta 1 300 euroa. Tämä hinta tarkoittaa, että voit onnellisesti muuttaa taloon. Tämä hinta ei sisällä tuoleja, pöytiä, eikä tontin hintaa.

Tarkempi hinta selkiytyy, kun perus- ja rakennussuunnitelma-asiakirjat on tehty, toisin sanoen kun on päätetty ratkaisuista tarkalleen ja pohdittu ne kunnolla läpi ennen rakentamista. Ilman näitä projekteja tuloksena on turhaan käytettyä rahaa ja puolivalmiita ratkaisuja.

Jatketaanpa ehdotusten parissa.

Laita kaikki kortit pöytään heti alussa

On erittäin tärkeää, että hirsitalon rakennusbudjetin koko tuodaan rohkeasti esiin heti alusta alkaen. Tarkka budjetti selkiytyy kuitenkin vasta, kun perusprojekti on valmis – ilman sitä emme mekään Tenderillä toimi.

Näin molemmilta osapuolilta säästyy paljon vaivaa ja rahaa sekä lopputuloksesta tulee parempi. Kuten yllä mainittiin, yhtenä viitelukuna on aina lattiapinta-alan neliömäärä x 1 300 €.

Jos siis haluat saada talon, jonka lattiapinta-ala on 150 neliömetriä, on laskelma 150 x 1 300 = 195 000 euroa.

Voimme myös suositella soveltuvia ratkaisuja budjettisi mukaisesti. Voit keskustella säästövaihtoehdoista yhdessä rakentajan ja arkkitehdin kanssa ja optimoida hirsitalon kustannukset ilman menetystä laadun puolella.

Hintaan vaikuttavat esimerkiksi hirren paksuus, aukkojen ja kulmien lukumäärä, käytetyt materiaalit, jne. 150 neliön talo voidaan rakentaa hyvinkin vaihtelevalla budjetilla. Jos huomaamme, että haluamasi talon rakentaminen on mahdollista asettamaasi budjettia edullisemmin, kerromme tämän myös sinulle.

Ensimmäinen askel, joka sinun on otettava hirsitalon rakentamiseksi

Ensinnäkin sinun on otettava vapaapäivä ja käytävä paikallisissa virastoissa selvittämässä mahdolliset rakennusmääräykset ja muuta vaatimukset suunnittelulle. Joissakin kunnissa tämän voi tehdä sähköisesti. Kun saat vaatimukset tietoosi, voimme myös vinkata arkkitehtia, jonka kanssa olemme tehneet töitä aiemmin. Voimme myös näyttää esimerkkejä näiden arkkitehtien aiemmista töistä.

Hirsitalon rakentamisessa on omat ominaispiirteensä, ja mikäli arkkitehdillä ei ole aiempaa kokemusta hirsitaloista, joudutaan sama projekti lopulta tekemään kahdesti. Sinun kannaltasi tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaana kulusi kaksinkertaistuvat. Tähän ei kannata tuhlata rahaa, vaan se kannattaa säästää esimerkiksi kylpyhuoneisiin.

Seuraava päätettävä asia, kun rakennat hirsitaloa

on päättää, kenen kanssa uusi kotisi rakennetaan. Paras tulos saavutetaan yleensä silloin, kun rakentaja ja arkkitehti ovat tehneet yhteistyötä aiemminkin. Jos he tuntevat toisensa, kommunikointi sujuu nopeammin ja väärinkäsitysten mahdollisuus pienenee merkittävästi.

Kuten koripallossa sanotaan, joukkue pelaa jo tarpeeksi hyvin yhteen. Tällaisen tiimin kanssa työskentelemällä sinä, asiakkaana, saat myös loppuun asti suunnitellun tekniikka- ja rakennusratkaisun.

Arkkitehdin työnä on määrittää talon ulkonäkö ja rakennustapa, insinöörin homma on tehdä siitä teknisesti mahdollista sekä suorittaa vastaavat laskelmat, joista lopulta tulee rakentajan käyttämät tiedot.

Tilaa talosi valmistajalta, jolla on vankka kokemus yksilöllisten hirsitalojen valmistamisesta. Siihen on syynsä, miksi on olemassa sanonta ”Rakenna ensimmäinen talo viholliselle, toinen ystävälle ja kolmas itsellesi”.

Vitsit sikseen. Uskomme, että et halua kotisi olevan neljäs tai viides, tai vielä pahempaa, ensimmäinen rakennus, jonka he ovat koskaan rakentaneet. Jopa me kohtaamme ajoittain yllätyksiä, vaikka olemme rakentaneet yli 160 taloa. Pitkäkestoisella käytännön kokemuksella on suuri merkitys.

Hirsitalon rakennus

Hirsitalon pystytys

Ennen kuin kotisi perustuksista päätetään, on otettava näytteitä maaperästä yhdessä geodeetin kanssa, jotta tiedetään, kuinka syvällä kantava kerros, jonka päällä perustukset lepäävät, on. (Sivuhuomiona, tässä Pisan miehillä meni pieleen – maaperä vain alkoi vajota).

Mistä hirsitalon perustusten hinta riippuu?

Ensimmäinen tekijä on tietenkin talon koko ja monimuotoisuus. Mitä monimutkaisempi ja suurempi ratkaisu, sitä enemmän perustukset lopulta maksavat. Merkitystä on myös sillä, miten perustusten näkyvä osa, eli sokkeli, viimeistellään.

Rakennusprosessin a ja o on kunnollinen työprojekti. Kun rakennetaan vaillinaisten esitietojen kanssa, rakennusbudjetti ylittää suunnitellun budjetin yleensä 30 %:lla. Juuri näin! Luku on todellakin 30 %, oli kyseessä sitten laatta- tai anturaperustus.

Hirsitalon perustusten luominen

Perustustyypeistä

Erilaisten perustustyyppien hinnat ovat tietenkin myös erilaiset. Käytettävän tyypin määräävät sekä maaperä ja sen kantavuus, että korkeuserot. Hirsitaloissa käytetään neljää eri perustustyyppiä.

Anturaperustus

AnturaperustusKuvan lähde: Tarmo Tammekivi

Ryömintätilaisella alapohjalla toteutettu perustus

Ryömintätilaisella alapohjalla toteutettu perustusKuvan lähde: Ehitusfoorum

Laattaperustus

LaattaperustusKuvan lähde: et.wikipedia.org

Paaluperustus

Teräksiset kierrepaalutKuvan lähde: metalus.ee

Sinun ei tarvitse tehdä kyseistä valintaa, sillä insinööri kertoo sinulle, mikä perustustyyppi on oikea, jotta kaikki toimii tarvitulla tavalla. Kun taloa koskevat päätökset on tehty budjettisi mukaisesti, tarpeelliset laskelmat on tehty ja perustustyyppi ilmoitetaan projektissa.

Perustusten hintaan vaikuttaa myös se, suorittaako rakentaja täytön vai ei. Jos et tiedä mitä tämä tarkoittaa, käytännössä katsoen kyse on siitä, että kun perustukset rakennetaan kuoppaan, täyttö tarkoittaa perustusten ulkopuolisen tyhjän tilan täyttämistä.

Viimeinen iso tekijä, joka vaikuttaa perustusten hintaan, on lattialämmitys.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että perustusten hinta riippuu niiden teknisestä monimutkaisuudesta, mihin taas vaikuttavat arkkitehtoniset ratkaisut sekä talon sijainti..

On ehdottomasti kannattavaa ottaa yksilöllisten hirsitalojen rakentaja mukaan suunnitteluprosessiin, sillä olemme olleet mukana pohtimassa erityyppisiin taloihin soveltuvia perustusratkaisuja ja näkemässä niiden toimivuuden. Voit myös saada meiltä perustusten rakentajien yhteystietoja.

Se, että sinulla on mahdollisuus saada kaikki samasta paikasta, ei tietenkään tarkoita, että sinun olisi pakko tilata kaikki samasta paikasta. Loppujen lopuksi päätös siitä, kenen kanssa teet yhteistyötä ja kuka rakentaa kotisi, on sinun. Jos kuitenkin tarvitset neuvoja ja apua, voit vapaasti ottaa yhteyttä meihin ja autamme sinua mielellämme.

 

Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, painathan “Tykkää”-painiketta. Jos uskot että myös ystäväsi olisivat kiinnostuneita tästä, paina “Jaa”. Kiitos palautteesta!

_____

Uusille lukijoille … Oletko jo selaillut e-kirjaamme ”7 askelta unelmiesi hirsitaloon”, joka on koottu juuri sinua varten?

Käymme hirsirakentamisen kaikki vaiheet perusteellisesti läpi, joten tiedät mikä on tärkeää ja miksi estääksesi hirsitalosi rakennusbudjettia paukkumasta.

Paina tästä ja lue lisää!

Haluatko saada nopeasti vastaukset kysymyksiisi?

Margus Soidla
Ota meihin yhteyttä jo tänään.
Sähköpostiviestiisi vastaa

Margus Soidla

Voit myös soittaa meille+372 511 6172
Ota yhteyttä asiantuntijaamme Top