23 vuoden kokemus, yli 160 hirsitaloa
Omien asiantuntijoidemme Viron valtionmetsistä valikoima hirsimateriaali
Eesti Puitmajaliit 12 vuoden jäsenyyden Viron Puutaloliitto
Vuoden tehdasvalmisteinen talo 2015: Paras käsityönä valmistettu hirsitalo

Hirsitalon perustukset 5 mahdollista virhettä ja niiden seuraukset

Edellisessä artikkelissa puhuimme siitä, miten hirsitalon perustusten hinta määrittyy ja vaiheista, joita perustusten teossa on käytävä läpi. Tällä kertaa puhumme yleisimmistä virheistä, joita hirsitalon perustusten suunnittelussa ja toteutuksessa tehdään. Kerromme, miten vältät nämä virheet ja lompakkosi pysyy paksumpana.

Ihmiset ovat kärsimättömiä hirsitalon suunnitteluvaiheessa

Hirsitalot eivät tietenkään tee poikkeusta! Tämä pätee myös muunlaisten talojen suunnitteluun. Ymmärrämme tämän oikein hyvin, sillä kun olet päättänyt luoda unelmakotisi ja oman pesäsi, haluaisit tehdä sen mahdollisimman pian. Haluat nähdä seinien jo nousevan ja vielä parempaa, itsesi paistamassa lettuja keittiössä. Välittömästi! Jo heti seuraavana sunnuntaina.

Hoputtamalla ei kuitenkaan yleensä tule hyvä. Kiirehtimällä et myöskään saa hyvää kotia tai mahtavaa hirsitaloa. Koko talon käyttö on mietittävä perusteellisesti ja rauhassa. Haluatko esimerkiksi kävellä koko talon läpi unisena päästäksesi makuuhuoneesta wc:hen, vai ottaa vain muutaman askeleen? Kuinka monta kerrosta kodissasi tulee olemaan? Huoneiden pohjapiirrokset on päätettävä, ja sen myötä myös vesi-, viemäri-, sähkö- ja ilmanvaihtoratkaisut. Kaikki nämä asiat on suunniteltava huolella, sillä myös niillä on vaikutusta perustuksiin.

Kokemuksemme mukaan yksilöllisen hirsitalon rakennusprosessi suunnitteluvaiheesta rakentamiseen kestää noin puolitoista vuotta. Tender Ehitus ei tällä hetkellä tarjoa ns. vakiomalleja, vaan jokainen projekti on omanlaisensa. Vaikka mahdollinen projektiratkaisu olisikin jo olemassa, muutoksia on silti tehtävä, joten lopulta aikaa kuluu saman verran kuin mitä tarvittaisiin talon suunnitteluun alusta alkaen. Tämä johtuu ihmisten makumieltymysten ja tilatarpeiden eroista.

Olemme varmaankin kaikki joskus toimineet hätiköimättä ja ajattelematta asioita loppuun saakka, ja vain harvoin sillä on ollut hyviä seuraamuksia. Todella spontaanit matkat ovat todellakin joskus siistejä, mutta niiden asioiden, joiden on tarkoitus olla kestäviä, suunnitteluun on syytä varata riittävästi aikaa – haluat pitää kotisi vuosikymmeniä. Joten, varaa siis ehdottomasti aikaa ja kärsivällisyyttä suunnitteluvaihetta varten. Usko pois, näin lettujen paistosta tulee paljon kivempaa!

Kaikkia hirsitaloa koskevia asioita ei ole päätetty

Ei ole epäilystäkään siitä, että hirsitalon rakentaminen saattaa olla yksi elämäsi suurimmista ja tärkeimmistä projekteista, joten haluat tehdä kaiken oikein ja oikean budjetin rajoissa. Alussa on kuitenkin niin paljon kysymyksiä, että siinä voi menettää järkensä! J Millainen katto? Paljonko perustukset maksavat? Kuinka paljon koko talo maksaa? Voinko tehdä tällaisen ratkaisun? Mikä keittiö? Ovatko nämä ikkunat sopivat? Minne talo pitäisi sijoittaa tontilla? Ja tuhat muuta kysymystä.

Tällaiset asiat ovat hankalia kaikille, ja saattaa käydä niin, että luovutat ja päätät ratkaista osan asioista vasta rakennusprosessin aikana. Seis! Tämä ei todellakaan ole hyvä idea, sillä myöhemmin tilanne luo tiettyjä rajoja, ja nämä rajoitukset saattavat estää sinua löytämästä parhaan mahdollisen ratkaisun.

Kuten ehkä muistat, edellisessä artikkelissa sanoimme, että talo rakennetaan alhaalta ylöspäin, mutta suunnitellaan ylhäältä alaspäin. Varaa siis runsaasti aikaa ja energiaa arkkitehtien ja insinöörien kanssa käytettäväksi, jotta kaikki asiat saadaan oikein paperille. Näin et tee vääriä päätöksiä myöhemmin rakennustyömaalla.
Tämä kaikki huolettoman letunpaiston nimessä.

Anna hirsitaloideoiden kypsyä ja aloita suunnittelu hyvissä ajoin

Osa ihmisistä kykenee kuvittelemaan asioita hyvin tarkasti, vaikka he näkisivät sen vain paperilla luonnoksena tai piirroksena. Useimmat meistä alkavat kuitenkin hahmottaa asioita vasta, kun ensimmäinen 3D-piirros on valmis.

Saat ensituntumaa nähdessäsi huoneet ja huonekalut piirroksessa. Saat varmasti loistavia ideoita siitä, miten asioita voisi sijoitella, joten tulet haluamaan tehdä muutoksia. Tämä on täysin luonnollista, puhumme sinun tulevasta kodistasi. Kokemuksemme mukaan arkkitehti saa tehdä muutoksia noin kolmeen kertaan, ennen kuin tuloksena on asiakkaalle täydellinen hirsitalomalli. Jälleen kerran arkkitehdin kanssa tehtävän hyvän yhteistyön tärkeyttä on painotettava.

Kaikki nämä muutokset vievät aikaa ja vaikuttavat lopulta siihen, millaiset perustusten on oltava. Entä jos kaikki nämä muutokset tehtäisiinkin rakennusaikana! Usein eteen saattaa tulla domino-efekti, jossa yksi muutos vaikuttaa kaikkeen muuhun – tarvitaan lisätöitä ja lopputuloksena on epätäydellisiä ratkaisuja, jotka olisi voitu välttää talon ollessa vielä tietokoneen näytöllä.

Valitset väärän arkkitehdin suunnittelemaan hirsitaloa

Emme epäile, ettei sinulla mahdollisesti olisi tuttuja, jotka ovat erittäin lahjakkaita arkkitehtejä ja suunnittelevat kauniita taloja joka päivä. Kysymys kuuluukin, onko heillä kokemusta hirsitaloista. Hirsitaloissa on tiettyjä erityispiirteitä, ja mikäli niitä ei oteta huomioon, saattavat kulut kaksinkertaistua jo suunnitteluvaiheessa. Miksi?

Tämä johtuu siitä, että tavallisen talon piirustukset eivät sovellu hirsitalon rakentamiseen, mikä tarkoittaa, että meidän on piirrätettävä ne uudelleen omalla arkkitehdillamme. Tämä maksaa sinulle ylimääräistä. Joten, tämän artikkelin lukeminen ja oikean arkkitehdin valitseminen auttavat sinua pysymään budjetissasi paremmin, eikö?

Kokemuksemme perusteella yhteistyö arkkitehtien ja insinöörien kanssa vie suunnitellusta budjetista noin 5-10 %, mutta sen avulla vältetään myöhemmät epäonnistumiset ja rakennusbudjetin kasvaminen jopa 30 %:lla.

Hirsitalon perustusten rakennusvaiheessa tehdään virheitä

Jälleen korostamme sitä, että perusprojekti on sujuvan ja laadukkaan rakennusprosessin a ja o. Miksi? Koska siinä on kyse rakennuksen kokonaisuudesta.

Virheiden tekeminen tarkoittaa tässä tapauksessa myös väärien kumppanien valitsemista. Oikeiden kumppanien valinta perustusten tekoa varten on tärkeää, ja me autamme asian suhteen mielellämme, jos kaipaat suosituksia.

Hyvällä kumppanilla on kokemusta perustusten teosta ja he ovat erikoistuneet tämän tyyppiseen työhön. Asiantuntijoiden kanssa työskentely on helpompaa ja kotisi perustuksista tulee hyvät.

Esimerkkejä siitä, mitä voi käydä, mikäli yllä esitettyjä virheitä tehdään

  • Perustukset ovat pienemmät tai suuremmat kuin sinulle rakennettu hirsitalon runko.
  • Jos räystäiltä tulevan sadeveden vientipaikkaa ei ole päätetty, salaojaverkostolla ei ole paikkaa, johon poistaa vedet. Haluatko veden tulevan terassille? Tuskinpa, eikö?
  • Kukaan ei halua huomata vessaa rakentaessaan, että vessan viemäri osuu hirsiseinän sisään tai on häiritsevän kaukana siitä.
  • Ei ole kovinkaan hauska tajuta, että sähköjohto, jonka oli tarkoitus pysyä lähellä seinää, onkin nyt keskellä huonetta.
  • Koska koneellisesta ilmanvaihdosta on tullut normiratkaisu, et tuskin halua ilmanvaihtokanavien kulkevan pitkin kauniita hirsiseiniä – suunnitteluvaiheessa nämä olisi voitu helposti sijoittaa rakenteiden sisään.

Tietenkin kaikki tällaiset kommellukset ja ongelmat ovat ratkottavissa, mutta ratkaisusta ei välttämättä tule täydellistä. Varmaa on, että ne aiheuttavat lisäkuluja ja turhia murheita. Kodin rakentamisen ei kuitenkaan tarvitse olla näin ongelmallinen hanke. Jos siis haluat välttää tämän kaiken, sinun on aloitettava – kuten me Tenderillä teemme – perusprojektista. Muutoin rakennus ylittää budjetin etkä saa ansaitsemaasi laatua.

Toivomme, että säästät tämän artikkelin ansiosta monia tuhansia, ymmärrät rakennuksen suunnittelun asiakirjojen tarpeellisuuden ja että pystyt alusta lähtien ottamaan huomioon asioita, joita ihmiset eivät huomioi ennen kuin ongelmia alkaa putkahdella esiin.

 

Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, painathan “Tykkää”-painiketta. Jos uskot että myös ystäväsi olisivat kiinnostuneita tästä, paina “Jaa”. Kiitos palautteesta!

_____

Uusille lukijoille … Oletko jo selaillut e-kirjaamme ”7 askelta unelmiesi hirsitaloon”, joka on koottu juuri sinua varten?

Käymme hirsirakentamisen kaikki vaiheet perusteellisesti läpi, joten tiedät mikä on tärkeää ja miksi estääksesi hirsitalosi rakennusbudjettia paukkumasta.

Paina tästä ja lue lisää!

Haluatko saada nopeasti vastaukset kysymyksiisi?

Margus Soidla
Ota meihin yhteyttä jo tänään.
Sähköpostiviestiisi vastaa

Margus Soidla

Voit myös soittaa meille+372 511 6172
Ota yhteyttä asiantuntijaamme Top