23 vuoden kokemus, yli 160 hirsitaloa
Omien asiantuntijoidemme Viron valtionmetsistä valikoima hirsimateriaali
Eesti Puitmajaliit 12 vuoden jäsenyyden Viron Puutaloliitto
Vuoden tehdasvalmisteinen talo 2015: Paras käsityönä valmistettu hirsitalo

Hirsitalotarjous – miten kysyä ja arvioida sitä oikein

Olet varmasti samaa mieltä siitä, että hirsitalon rakentaminen on melkoinen urakka. Pelissä on suuret rahat ja vieläkin suuremmat unelmat.

Jotta saisit rahoillesi todella parhaimman vastineen, annamme sinulle tarpeellista taustatietoa hintakysymyksiin. Mitä enemmän tiedät ja mitä tarkemmin osaat kysyä, sitä nopeammin löydät oikean valmistajan ja oikeat ratkaisut.

Kun noudata näissä kuudessa kohdassa annettuja ohjeita, voit olla tyytyväinen päätökseesi myös vuosikymmenien kuluttua.

Mikäli sinulle herää jostakin em. kohdasta kysymyksiä, ota meihin rohkeasti yhteyttä. Meillä on yli 21 vuoden kokemus. Sen tähden osaamme antaa neuvoja jokaisessa hirsitalon rakentamiseen liittyvässä teemassa.

1. Kiinnitä huomiota rakennusmateriaalien hintaan ja laatuun

Tarjouksen tulee antaa tarkka kuva kaikista rakennusmateriaaleista, mitä hirsitalon rakentamiseen käytetään. Eri materiaalien laatu ja hinta vaihtelevat huomattavasti.

Mikäli valitset tärkeimmäksi kriteeriksi ekologisuuden, varmista myös, että jokaisen osan materiaalit ovat luontoa säästäviä. Jotta saataisiin lisää tilaa ja pienennettäisiin menoarviota, hirsitalon väliseinät rakennetaan usein puurunkoisina. Ne voidaan päällystää joko kipsilevyllä tai ekologisilla Fermacell-levyillä.

Hinnaltaan ne ovat kuitenkin hyvin erilaisia.

2. Tutki, kuuluuko toimitus ja rakentaminen hintaan

Tarkista, onko tarjouksessa mainittu erikseen rakennusmateriaalien toimitus.

Mikäli kyseistä hintaa ei ole esitetty, loppusummaan lisätään tavallisesti 2000–3000 euroa.

Tarjottuun hintaan voidaan lisätä myös työmiesten majoituskulut ja nosturin vuokra, mikäli niitä ei ole erikseen mainittu tarjouksessa. Se lisää kuluja yleensä vielä 3000–4000 eurolla. Tutki, sisältävätkö esitetyt työt materiaalien asennuksen.

Jos haluat tehdä asennustyöt itse, tarkista, tarkoittavatko tarjoukseen merkityt materiaalit valmiselementtejä vai pelkkiä materiaaleja.

3. Selvitä tarjoukseen sisältyvän talon valmiusaste

Tilaajan ja valmistajan välisiä väärinkäsityksiä aiheutuu eniten hirsitalon valmiusasteesta eli siitä, mihin rakennusvaiheeseen saakka valmistaja rakentaa talon.

Yleisimmät ratkaisut ovat ”seinät pystyssä, katto päällä, ovet ja ikkunat edessä ja ulkoa valmis“ sekä “avaimet käteen“-ratkaisu, mutta tilaaja ja valmistaja voivat sopia niin monta rakennusvaihetta kuin haluavat. Ongelmia ei muodostu hirsisistä ulkoseinistä vaan juuri muista, paljon yksityiskohtia sisältävistä rakenteista, kuten katoista, välikatoista ja väliseinistä.

Hirsitalon valmistaja voi esimerkiksi tehdä välikatosta alustavan tarjouksen, joka sisältää ainoastaan välikaton palkit. Tilaaja kuitenkin olettaa saavansa välikaton kaikkine kerroksineen: välikaton palkit, lattialevyn, eristyksen, höyrynsulkupaperin, tuuletuslistan, laudoituksen ja jopa maalauksen.

Siinä tapauksessa tilaajan toivoman välikattoelementin hinta eroaa valmistajan tarjoamasta lähes kolme kertaa.

4. Tee perusteellisen taustatutkimus

Materiaalit ja valmiusaste ovat objektiivisia ja selvästi erotettavia seikkoja, jotka aiheuttavat ongelmia yleensä silloin, kun niistä ei ole neuvoteltu kunnolla.

Mutta on lisäksi yksi subjektiivinen seikka, mikä tekee tarjouksista erilaisia. Kyseessä on valmistajan rakennuslaatu – sitä on mahdotonta lukea tarjouksesta. Sen tähden sinun tulee tehdä itsenäistä työtä ja tutkia valmistajan taustaa.

Mikäli mahdollista, pyydä palautetta valmistajan edellisiltä tilaajilta. Tutki myös, onko yrityksellä velkoja ja maksaako se työnantajamaksuja.

Kyseinen taustatutkimus tulee tehdä jo sen vuoksi, jotta et jäisi ilman maksamastasi ennakkomaksusta.

5. Pyydä selvitys maksuaikataulusta

Mikäli valmistaja pyytää sinulta ennakkomaksua, hänen täytyy pystyä perustelemaan, mihin kyseistä summaa tarvitaan.

Voisit olla varovainen esim. siinä tapauksessa, että ennakkomaksua pyydetään aivan alussa ja seuraavan maksu tulisi suorittaa vasta sitten, kun talo on valmis.

6. Pyydä tarjous osissa

Jotta voisit vertailla paremmin eri valmistajien tarjouksia, pyydä heiltä hinta vaiheittain.

  1. Ensimmäisessä vaiheessa kysy pelkkä ulkoseinien ja eristämättömän kattorakenteen hintaa
  2. Tutki seuraavaksi kattopäällysteen, ikkunoiden ja ulko-ovien hinta
  3. Vasta kolmannessa vaiheessa pyydä tarjous sisustustöistä

Hirsitalotarjouksen on oltava laaja ja yksityiskohtainen: Valmistajalle ja tilaajalle samalla tapaa ymmärrettävä tarjous ei mahdu kahdelle tai kolmelle sivulle. Pelkässä ikkunoiden erittelyssä on useita mahdollisuuksia. Ikkunat voivat olla avattavia tai kiinteitä ja ne eroavat myös esim. kerrosten, värin ja tyypin osalta.

Vieläkin enemmän yksityiskohtia ja mahdollisuuksia on viimeistelyä valittaessa. Tilaajan haluat tietty lopullista rakennusmenoarviota varten avaimet käteen -hinnan, mutta viimeistelyyn voidaan käyttää niin paljon rahaa kuin mitä tilaajalla on.

Sen tähden emme suosittele keskittymään rakennustöiden alkuvaiheessa kovin paljon viimeistelyyn: Viimeistelyä varten tehdyt lisäinvestoinnit eivät korvaa huonoja perusrakenteita ja sen myöhempi korjaus saattaa osoittautua hyvin kalliiksi tai jopa mahdottomaksi.

 

Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, painathan “Tykkää”-painiketta. Jos uskot että myös ystäväsi olisivat kiinnostuneita tästä, paina “Jaa”. Kiitos palautteesta!

_____

Uusille lukijoille … Oletko jo selaillut e-kirjaamme ”7 askelta unelmiesi hirsitaloon”, joka on koottu juuri sinua varten?

Käymme hirsirakentamisen kaikki vaiheet perusteellisesti läpi, joten tiedät mikä on tärkeää ja miksi estääksesi hirsitalosi rakennusbudjettia paukkumasta.

Paina tästä ja lue lisää!

Haluatko saada nopeasti vastaukset kysymyksiisi?

Margus Soidla
Ota meihin yhteyttä jo tänään.
Sähköpostiviestiisi vastaa

Margus Soidla

Voit myös soittaa meille+372 511 6172
Ota yhteyttä asiantuntijaamme Top